Let slankemad: Gisou / kålgryde / sørøvergryde / mormors gryde

BedømmelseSværhedsgradLet

Lækker slankemad med kål, hurtigt at lave og smager godt 🙂

Antal6 portioner
Forberedelse30 minTilberedning1 timeSamlet tidsforbrug1 time 30 min
 1 kålhovede (hvidkål)
 6 gulerødder
 5 løg
 5 fed hvidløg
 1000 gram hakket oksekød (4-7 % fedt)
 2 spsk sharwarmakrydderi (eller Cajun-mix eller BBQ-krydderi)
 2 tsk spidskommen (eller Taco-mix)
 2 tsk koriander
 1 tsk paprika
 En del salt og peber
Kålen tilberedes
1

Først skal du hakke alt hvidkålen og de skrællede gulerødder fint. Hvis du har en foodprocesser er det nok lettest. (Et rivejern med store rivefelter kan sikkert til nøds gå.) OBS: Et hvidkål fylder meget, så tag en stor skål frem, som du kan putte det i! 🙂

2

Steg derefter det blandede hvidkål og gulerod på en pande i lidt fedtstof (*) på 80 % varme (altså som i fx trin 7 hvis der er 9 trin på din kogeplade osv.). Det hele kan ikke være på panden på samme tid, så skal tage en portion ad gangen og er typisk nødt til at smøre panden i lidt fedtstof før hver stegning. Drys godt med salt og peber over hver omgang. Hver portion skal steges til, at kålen bliver lidt brunet i kanterne.

* Valg af fedtstof: Det er ikke så vigtigt, brug fx en olie uden smag såsom vindruekerneolie eller flydende Becel. Går du op i sundhed, så kan kokosolie helt sikkert være super i denne ret. Margarine er dog sidstevalg - men har du ikke andet, så fortvivl ikke - du skal kun bruge små mængder i forhold til størrelsen på retten..

3

Sæt ovnen på 210 grader. Tag en bradepande og smør den, så maden ikke brænder fast. Læg det stegte kålblanding i bradepanden og sæt den i ovnen.

Tid til kød
4

Hak løgene og steg dem sammen med de pressede hvidløg på panden i lidt fedtstof. Tilsæt alle krydderierne og straks derefter kødet, og steg kødet, så det ligner en almindelig kød-gryderet. 🙂
Bland derefter kødet sammen med det øvrige i bradepanden.
Kan du lide stærk mad, så hakker du lige en mængde frisk chili i kødgryden også.

I ovnen..
5

Nu skal blanden stege i ovnen i mindst en time - får den 1½ eller lidt mere er det helt perfekt, så det kan kan nå at blive en smule karamelliseret. Rør gerne i retten hver gang, der er gået 20-30 minutter.

Servering
6

Server på tallerken, evt. sammen med:
- Frisk salat (vi spiser salat til, når vi er på kur)

- Hytteost (fedtfattig)
- Spejlæg

Afhængigt af din smag, kan man servere forskellige "sovser" til, fx:
- Ketchup 🙂
- Creme fraiche
- BBQ-sauce
- Chili-sauce
- HP-sauce / Engelsk sovs
- Soya

God fornøjelse!

 

Her er en fantastisk slankeret, som jeg elsker at lave når jeg er på kur. Grunden til det er, at det er enkelt, så det er hurtigt at lave, der er til mange portioner - og det smager GODT! Og så bliver det næsten ikke sundere end det her.. Det kan fungere både til almindelig slankekur, men også LCHF og Paleo m.v. - det styrer du bare med mængden af fedstof.
Normalt er jeg ikke så vild med kål, men her "maskeres" smagen, så det nærmere føles som 1 stor kødret..

Ingredients

 1 kålhovede (hvidkål)
 6 gulerødder
 5 løg
 5 fed hvidløg
 1000 gram hakket oksekød (4-7 % fedt)
 2 spsk sharwarmakrydderi (eller Cajun-mix eller BBQ-krydderi)
 2 tsk spidskommen (eller Taco-mix)
 2 tsk koriander
 1 tsk paprika
 En del salt og peber

Directions

Kålen tilberedes
1

Først skal du hakke alt hvidkålen og de skrællede gulerødder fint. Hvis du har en foodprocesser er det nok lettest. (Et rivejern med store rivefelter kan sikkert til nøds gå.) OBS: Et hvidkål fylder meget, så tag en stor skål frem, som du kan putte det i! 🙂

2

Steg derefter det blandede hvidkål og gulerod på en pande i lidt fedtstof (*) på 80 % varme (altså som i fx trin 7 hvis der er 9 trin på din kogeplade osv.). Det hele kan ikke være på panden på samme tid, så skal tage en portion ad gangen og er typisk nødt til at smøre panden i lidt fedtstof før hver stegning. Drys godt med salt og peber over hver omgang. Hver portion skal steges til, at kålen bliver lidt brunet i kanterne.

* Valg af fedtstof: Det er ikke så vigtigt, brug fx en olie uden smag såsom vindruekerneolie eller flydende Becel. Går du op i sundhed, så kan kokosolie helt sikkert være super i denne ret. Margarine er dog sidstevalg - men har du ikke andet, så fortvivl ikke - du skal kun bruge små mængder i forhold til størrelsen på retten..

3

Sæt ovnen på 210 grader. Tag en bradepande og smør den, så maden ikke brænder fast. Læg det stegte kålblanding i bradepanden og sæt den i ovnen.

Tid til kød
4

Hak løgene og steg dem sammen med de pressede hvidløg på panden i lidt fedtstof. Tilsæt alle krydderierne og straks derefter kødet, og steg kødet, så det ligner en almindelig kød-gryderet. 🙂
Bland derefter kødet sammen med det øvrige i bradepanden.
Kan du lide stærk mad, så hakker du lige en mængde frisk chili i kødgryden også.

I ovnen..
5

Nu skal blanden stege i ovnen i mindst en time - får den 1½ eller lidt mere er det helt perfekt, så det kan kan nå at blive en smule karamelliseret. Rør gerne i retten hver gang, der er gået 20-30 minutter.

Servering
6

Server på tallerken, evt. sammen med:
- Frisk salat (vi spiser salat til, når vi er på kur)

- Hytteost (fedtfattig)
- Spejlæg

Afhængigt af din smag, kan man servere forskellige "sovser" til, fx:
- Ketchup 🙂
- Creme fraiche
- BBQ-sauce
- Chili-sauce
- HP-sauce / Engelsk sovs
- Soya

God fornøjelse!

Let slankemad: Gisou / kålgryde / sørøvergryde / mormors gryde

3 Comments

  1. Det er en rigtig god ret både jeg og min familie kan lide den vil gerne prøve noget andre retter også.

  2. Det er en virkelig lækker ret, som jeg vil prøve at finde flere anvendelsesmuligheder til. Den fungerer i hvert fald også perfekt i wraps som erstatning for fx kebab.

    Jeg har imidlertid et spørgsmål til ovnindstillingerne: Hvad har du bedst erfaring med? Varmluft? Over- og undervarme i almindelig ovn? Eller noget helt andet?

    På forhånd tak for svar 🙂

    1. Jeg har egentlig kun erfaring med varmluft – tænker at det fungerer godt til at tage tørre en smule af væden fra kålen ud.. Men kan modsat godt forestille mig, at over-undervarme i alm. ovn kan være med til at give lidt mere “stegning”, så karameliseringen sker lettere/hurtigere.. Lad endelig høre, hvis du gør dig nogle erfaringer med det.
      Og god idé med wraps

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *